Cròniques...

Cròniques...

dijous, 9 de febrer de 2012

Crònica d’un exclòs

Llegires en un diari que tu eres una persona en risc d’exclusió, et foragitaven d’un lloc on mai no havies volgut entrar i així passaves de la pobresa al no res: només un exclòs. Algú t’acusava d’haver viscut per damunt de les teves possibilitats, però tu seguies ignorant quines eren aquestes possibilitats i mai ningú t’havia donat una oportunitat decent des de feia anys. El diari que llegies era el mateix que t’havia servit de flassada la nit anterior, de res importava la data si la notícia relatava un fet en present continu: feia setmanes que el dia et rebia amb aquest pedaç de diari que només cobrava sentit en pondre’s el sol i anar a cobert per passar la nit sense glaçar-te. Sovint renovaves les pàgines de les publicacions que utilitzaves com a jaç o com a primera capa contra el fred, però aquesta notícia la volies guardar dins la cartera, com a document d’identitat, amb les teves exigües pertinences.

Havies de ser una persona en risc d’exclusió, ho duies escrit a la biografia. La societat et donà l’esquena quan vares entrar en un estret túnel i mai no trobares la sortida. L’evolució de l’espècie humana en el segle XXI ha culminat en la llei de la selva i en la de l’espoli de la base de la piràmide. Lamentablement per a tu, formaves part d’aquesta base i sentires el pes insuportable dels que hi regnaven en el vèrtex. I el pes del cim era cada pic més gran i les forces de la base cada dia més minses.

No llegiràs en un diari el breu obituari d’un exclòs, perquè lamentablement hi parla de tu. Esclafat per la piràmide sortires expulsat de la vida i el fred glaçà per sempre una realitat amb la qual mai estigueres d’acord. Bon vent onsevulla que et dugui l’eternitat, exclòs per sempre, lliure ara que tot s’ha acabat.

© 2012 J. M. Vidal-Illanes

Júlia i la xarxa

Júlia i la xarxa

LLuna Negra

LLuna Negra

Darrers relats publicats en paper

Portades de les darreres publicacions de relats en revistes

Humitat als ossos

Humitat als ossos
Humitat als ossos. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 57 de La Lluna en un Cove

Tren equivocat

Tren equivocat
Tren equivocat. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 33 de la Lluna en un Cove
Accés a l'extracte de

Tren equivocat

Bumerang

Bumerang
Bumerang. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 30 de la Lluna en un Cove
Accés a l'extracte de

Bumerang

Els sorolls, la nit, el veí

Els sorolls, la nit, el veí
Els sorolls, la nit, el veí. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 29 de la Lluna en un Cove
Accés a l'extracte de

Els sorolls, la nit, el veí

Entre niguls canviants

Entre niguls canviants
Entre niguls canviants. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 20 de La Lluna en un Cove