Cròniques...

Cròniques...

divendres, 23 de gener de 2009

Crònica d'una corretja tensa

El ca estirava dominant la ruta a seguir. La rutina tensava la corretja i les rajoles del terra suportaven impàvides el caminar automàtic d’aquella estranya parella. Els dos cossos s’il·luminaven i entraven en la penombra alternativament en anar deixant enrere els fanals i les lluminàries dels aparadors; en aquell precís instant hi varen passar pel davant del gran finestral del bar, la música de jazz portava el compàs de l’escena amb una vella gravació de Coltrane, a fora feia fred i el vent feia ballar la fullaraca del terra, com cabells despentinats en mig d’un desordre lògic.

Darrera la corretja una dona era passejada, morena, despentinada com la desordenada fullaraca, tot caminant amb un rostre inexpressiu, amb un semblant extraviat, gens adient per les notes del llegendari “In a Sentimental Mood”. La cara pàl·lida a joc amb la blanca jaqueta de plomes, llarga, es comunicava amb la grisor del terra que allargava i encongia l’ombra d’aquella espècie d’ànima en pena. L’abric de res no servia per escalfar la fredor del moment, l’instant efímer del pas davant d’una vella cançó de jazz tampoc no va fer revifar l’estampa. El ca que s’atura, la dona també, mantenint la distància, autòmat blanc i gris.

L’instant de pas, la música de jazz, el fum acompanyat de la renou de fons de plats i coberts que es remenen, de gots i tasses que ballen d’amagat, i de la conversa transcendent dels veïnats de taula. Coltrane s’acomiada, el ca i la dona el segueixen i sense mirar enrere desapareixen entre fulles que dansen amb el vent i la boira, que comença a espessir-se, que tot ho esvaeix davall la flassada freda i humida que estén, un fred fosquet en una freda ciutat al nord de l’esperança.

J. M. Vidal-Illanes (c) 2009

Júlia i la xarxa

Júlia i la xarxa

LLuna Negra

LLuna Negra

Darrers relats publicats en paper

Portades de les darreres publicacions de relats en revistes

Humitat als ossos

Humitat als ossos
Humitat als ossos. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 57 de La Lluna en un Cove

Tren equivocat

Tren equivocat
Tren equivocat. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 33 de la Lluna en un Cove
Accés a l'extracte de

Tren equivocat

Bumerang

Bumerang
Bumerang. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 30 de la Lluna en un Cove
Accés a l'extracte de

Bumerang

Els sorolls, la nit, el veí

Els sorolls, la nit, el veí
Els sorolls, la nit, el veí. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 29 de la Lluna en un Cove
Accés a l'extracte de

Els sorolls, la nit, el veí

Entre niguls canviants

Entre niguls canviants
Entre niguls canviants. Per J. M. Vidal-Illanes, al número 20 de La Lluna en un Cove